XI Konferencja Naukowa
„Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”
sesja I nt.: Czynniki uprawowe i ochronne w produkcji ziemniaków
1.Grzegorz Gryń, Katarzyna Franke, Lidia Michałowska, Stanisław Kruszewski „Wykorzystanie wody elektrolizowanej z dodatkiem zeolitu w produkcji ziemniaków”
2. Wojciech Śledź, Kamil Dąbrowski, Anna Skrobińska, Marcin Pitek, Jan Kretowicz, Adrianna Sołtysik, Klaudia Kochanowicz, Mateusz Musiejuk, Adam Turczyński „Test diagnozujący rośliny użytkowe i materiał siewny/sadzeniowy pod kątem infekcji bakteriami mokrej zgnilizny z grupy SRE”
sesja II nt.: Aspekty odmianowe i ich znaczenie dla produkcji oraz przetwarzania ziemniaka
3. Joanna Paczocha, Karolina Piecuch, Tomasz Lenartowicz „Krajowy Rejestr odmian ziemniaka. Plonowanie odmian w Porejestrowym Doświadczalnictwie Odmianowym”
4. Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska „Zawartość polifenoli w bulwach odmian ziemniaka o kolorowym miąższu”
5. Agnieszka Ginter, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała „Opłacalność produkcji ziemniaka skrobiowego – studium przypadku”
6. Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Łukasz Domański, Emilia Rzążewska, Anna Sikorska „Wpływ różnych typów dysz w ograniczeniu zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego”
sesja III nt.: Praktyka przemysłowa, produkty uboczne oraz spożywcze i niespożywcze zastosowania skrobi ziemniaczanej
7. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski „Zastosowanie prototypowego urządzenia laserowego do oceny sedymentacji zawiesiny skrobi w wodzie”
8. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski „Zastosowanie sztucznej inteligencji do optycznego rozpoznawania botanicznego pochodzenia skrobi”
9. Artur Gryszkin, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Tomasz Zięba, Beata Sielczak, Gabriela Płoch „Wybrane właściwości skrobi annilingowanej prażonej z ekstraktem wytworzonym z grzybów shiitake”
10. Małgorzata Kapelko-Żeberska Artur Gryszkin, Tomasz Zięba, Beata Sielczak, Szymon Wolny, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Ewa Zdybel „Właściwości skrobi ziemniaczanej prażonej z koncentratem z niedojrzałych owoców czarnej porzeczki”
11. Beata Anwajler, Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk „Wpływ dodatku skrobi ziemniaczanej na wybrane właściwości funkcjonalne poliamidu w druku 3D SLS”
12. Ewa Tomaszewska-Ciosk, Ewa Zdybel, Beata Anwajler, Małgorzata Kapelko-Żeberska „Właściwości mechaniczne materiału biodegradowalnego otrzymanego na bazie poliamidu z wypełnieniem skrobiowym”
13. Nijolė Vaitkevičienė, Ingrida Vaičekauskaitė, Dovilė Levickienė, Jurgita Kulaitienė, Elvyra Jarienė “Effect of processing methods on the quality of the powder of potato tubers with colored flesh”
14. Ewa Zdybel, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Tomasz Zięba, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Oliwia Janaszak „Próba zastosowania sieciowanej skrobi ziemniaczanej jako surowca do produkcji folii biodegradowalnej”
15. Wioletta Drożdż, Małgorzata Kapelko-Żeberska, Tomasz Zięba, Artur Gryszkin, Ewa Tomaszewska-Ciosk, Urszula Sielczak „Wykorzystanie koncentratu niedojrzałych jabłek do otrzymywania estrów skrobiowych”
sesja IV nt.: Czynniki determinujące jakość technologiczną i konsumpcyjną bulw ziemniaka
16. Agnieszka Nemś, Christina Birke Rune, Davide Giacalone, Luis Noguera Artiaga, Angel Carbonell Barrachina, Maria Mora, Laura Vázquez-Araújo, Artur Gryszkin, Agnieszka Kita „Akceptacja nowych przekąsek ziemniaczanych z dodatkiem suszonych grzybów”
17. Anna Pęksa, Agnieszka Tajner-Czopek, Artur Gryszkin, Joanna Miedzianka, Elżbieta Rytel, Szymon Wolny „Badanie zawartości glikoalkaloidów w grysach z ziemniaków o kolorowym miąższu oraz w otrzymanych z nich przekąskach III generacji, w których produkcji wykorzystano różne kwasy organiczne”
18. Elżbieta Rytel, Agnieszka Tkaczyńska „Kształtowanie się zawartości związków biologicznie aktywnych i barwy miąższu w kolorowych ziemniakach, zależnie od ich odmiany”
19. Agnieszka Tajner-Czopek, Anna Pęksa, Artur Gryszkin, Joanna Miedzianka, Elżbieta Rytel, Szymon Wolny „Wpływ zastosowania kwasów organicznych w produkcji frytek z ziemniaków odmian o kolorowym miąższu na zawartość glikoalkaloidów”
20. Agnieszka Tkaczyńska, Elżbieta Rytel „Jakość jogurtów z dodatkiem barwników antocyjanowych wyizolowanych z ziemniaków odmian o kolorowym miąższu”