XI Konferencja Naukowa

„Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”

8 maja 2025 roku /czwartek/

od 800  rejestracja uczestników /budynek Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności,
ul. Chełmońskiego 37, 61-630 Wrocław/

900        otwarcie Konferencji –  prof. Wacław Leszczyński, prof. Anna Pęksa

930        referat plenarny: dr Wojciech Nowacki „Stan aktualny oraz perspektywy rozwoju polskiej branży ziemniaka”

sesja I nt.: Czynniki uprawowe i ochronne w produkcji ziemniaków

1000        referat plenarny: dr hab. Krystyna Zarzyńska „Problemy ekologicznej produkcji ziemniaka i próby ich rozwiązywania w badaniach IHAR”

1030        referat: dr inż. Bernadetta Kucharska, mgr inż. Justyna Machajewska-Wróbel „Polski ziemniak w aspekcie przepisów w zakresie zdrowia roślin”

1050      komunikat ustny: „mgr inż. Renata LeszczyńskaWpływ właściwości fizycznych i chemicznych gleby na zawartość skrobi w bulwach ziemniaka uprawianego na polach produkcyjnych

1105      komunikat ustny: mgr inż. Justyna Machajewska-WróbelPolski ziemniak w aspekcie przepisów w zakresie zdrowia roślin

1120      komunikat ustny: dr inż. Osowski JerzyMożliwości ochrony plantacji ziemniaka przy zmniejszającej się ilości substancji aktywnych

1135 – 1210    przerwa kawowa

sesja II nt.: Aspekty odmianowe i ich znaczenie dla produkcji oraz przetwarzania ziemniaka

1210      referat plenarny: dr hab. Dominika Boguszewska-Mańkowska „Różnorodność strategii odporności ziemniaka (Solanum tuberosum L.) na suszę glebową i ocena ich przydatności w hodowli”

1240      referat plenarny: prof. dr Elvyra Jariene “The potential for the improvement of Biologically Active and Anticancer Compounds level in potato tubers with colour flesh – effect of the genotype and farming”

1310      komunikat ustny: prof. dr hab. Hanna MojskaAkryloamid w produktach ziemniaczanych z perspektywy 20 lat badańcz. 1

1320      komunikat ustny: prof. dr hab. Hanna MojskaAkryloamid w produktach ziemniaczanych z perspektywy 20 lat badań” cz. 2

1335      prezentacja firmy Mettler-Toledo: „Zapewnienie zgodności produktu na etapie od produkcji do laboratorium – rozwiązania METTLER TOLEDO do kontroli jakości produktów spożywczych

1355      komunikat ustny: dr hab. inż. Włodzimierz PrzewodowskiPodatność na choroby wybranych odmian Solanum tuberosum L. w kontekście potencjalnej przydatności w przetwórstwie ziemniaka

1415 – 1515    lunch

1515 – 1600 – sesja plakatowa

1515        szkolenie firmy PIK Instruments pt.: „Spektroskopia FT-NIR w procesie kontroli jakości produktów ziemniaczanych – nowoczesne podejście do monitorowania i optymalizacji” poprowadzone z wykorzystaniem spektrometru MPAII – dla osób zgłoszonych

1515        spotkanie wyborcze sekcji węglowodanów PTTŻ – wybór nowego prezesa (sala 127)

1700 – 1800   zwiedzanie Afrykarium na terenie Wrocławskiego ZOO, spacer po ZOO
oraz uroczysta kolacja od godziny 1900

9 maja 2025 roku /piątek/

sesja III nt.: Praktyka przemysłowa, produkty uboczne oraz spożywcze i niespożywcze zastosowania skrobi ziemniaczanej

900        referat plenarny: prof. dr hab. Justyna Rosicka „Skrobia i jej wykorzystanie w enkapsulacji związków bioaktywnych”

930       referat plenarny: prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak „Nowe kierunki modyfikacji i zastosowania skrobi”

1000        komunikat ustny: dr inż. Jacek LewandowiczOcena procesu ozonowania skrobi ziemniaczanej w aspekcie właściwości reologicznych

1015      komunikat ustny: dr hab. inż. Tomasz Zięba Właściwości skrobi ziemniaczanej poddanej hydrotermicznemu hartowaniu oraz kationizacji”

1030      komunikat ustny: dr hab. inż. Joanna MiedziankaWłaściwości inhibitorowe, antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe kiełków ziemniaków odmian o różnej barwie miąższu oraz charakterystyka ich składu chemicznego

1045 – 1115     przerwa kawowa

sesja IV nt.: Czynniki determinujące jakość technologiczną i konsumpcyjną bulw ziemniaka

1115      referat: prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita „Ziemniak – surowiec przyszłości”

1135        referat: dr inż. Marzena Styczyńska „Ziemniak na talerzu – między tradycją, zdrowiem a nowoczesnością”

1155      komunikat ustny: dr inż. Tomasz ErlichowskiWysoka jakość sadzeniaków podstawą wysokiej jakości bulw jako produkt finalny dla przetwórstwa spożywczego

1210      komunikat ustny: dr inż. Cezary TrawczyńskiWpływ zmienności genotypowo-środowiskowej na plon i cechy jakości bulw ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym

1225      komunikat ustny: dr Milena PietraszkoZmienność genotypowo-środowiskowa a przechowalność bulw ziemniaka w ekologicznym systemie uprawy

1240 – 1300     przerwa, głosowanie – wybór nagrody publiczności

1300      forum dyskusyjne, podsumowanie obrad oraz sesji plakatowej, ogłoszenie wyróżnionych komunikatów

1340        zamknięcie konferencji

1345 – 1445    lunch 

Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość niewielkich zmian w programie Konferencji.