XI Konferencja Naukowa
„Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”
8 maja 2025 roku /czwartek/
od 800 rejestracja uczestników /budynek Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności,
ul. Chełmońskiego 37, 61-630 Wrocław/
900 otwarcie Konferencji – prof. Wacław Leszczyński, prof. Anna Pęksa
930 referat plenarny: dr Wojciech Nowacki „Stan aktualny oraz perspektywy rozwoju polskiej branży ziemniaka”
sesja I nt.: Czynniki uprawowe i ochronne w produkcji ziemniaków
1000 referat plenarny: dr hab. Krystyna Zarzyńska „Problemy ekologicznej produkcji ziemniaka i próby ich rozwiązywania w badaniach IHAR”
1030 referat: dr inż. Bernadetta Kucharska, mgr inż. Justyna Machajewska-Wróbel „Polski ziemniak w aspekcie przepisów w zakresie zdrowia roślin”
1050 komunikat ustny: „mgr inż. Renata Leszczyńska „Wpływ właściwości fizycznych i chemicznych gleby na zawartość skrobi w bulwach ziemniaka uprawianego na polach produkcyjnych”
1105 komunikat ustny: mgr inż. Justyna Machajewska-Wróbel „Polski ziemniak w aspekcie przepisów w zakresie zdrowia roślin”
1120 komunikat ustny: dr inż. Osowski Jerzy „Możliwości ochrony plantacji ziemniaka przy zmniejszającej się ilości substancji aktywnych”
1135 – 1210 przerwa kawowa
sesja II nt.: Aspekty odmianowe i ich znaczenie dla produkcji oraz przetwarzania ziemniaka
1210 referat plenarny: dr hab. Dominika Boguszewska-Mańkowska „Różnorodność strategii odporności ziemniaka (Solanum tuberosum L.) na suszę glebową i ocena ich przydatności w hodowli”
1240 referat plenarny: prof. dr Elvyra Jariene “The potential for the improvement of Biologically Active and Anticancer Compounds level in potato tubers with colour flesh – effect of the genotype and farming”
1310 komunikat ustny: prof. dr hab. Hanna Mojska „Akryloamid w produktach ziemniaczanych z perspektywy 20 lat badań” cz. 1
1320 komunikat ustny: prof. dr hab. Hanna Mojska „Akryloamid w produktach ziemniaczanych z perspektywy 20 lat badań” cz. 2
1335 prezentacja firmy Mettler-Toledo: „Zapewnienie zgodności produktu na etapie od produkcji do laboratorium – rozwiązania METTLER TOLEDO do kontroli jakości produktów spożywczych”
1355 komunikat ustny: dr hab. inż. Włodzimierz Przewodowski „Podatność na choroby wybranych odmian Solanum tuberosum L. w kontekście potencjalnej przydatności w przetwórstwie ziemniaka”
1415 – 1515 lunch
1515 – 1600 – sesja plakatowa
1515 szkolenie firmy PIK Instruments pt.: „Spektroskopia FT-NIR w procesie kontroli jakości produktów ziemniaczanych – nowoczesne podejście do monitorowania i optymalizacji” poprowadzone z wykorzystaniem spektrometru MPAII – dla osób zgłoszonych
1515 spotkanie wyborcze sekcji węglowodanów PTTŻ – wybór nowego prezesa (sala 127)
1700 – 1800 zwiedzanie Afrykarium na terenie Wrocławskiego ZOO, spacer po ZOO
oraz uroczysta kolacja od godziny 1900
9 maja 2025 roku /piątek/
sesja III nt.: Praktyka przemysłowa, produkty uboczne oraz spożywcze i niespożywcze zastosowania skrobi ziemniaczanej
900 referat plenarny: prof. dr hab. Justyna Rosicka „Skrobia i jej wykorzystanie w enkapsulacji związków bioaktywnych”
930 referat plenarny: prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak „Nowe kierunki modyfikacji i zastosowania skrobi”
1000 komunikat ustny: dr inż. Jacek Lewandowicz „Ocena procesu ozonowania skrobi ziemniaczanej w aspekcie właściwości reologicznych”
1015 komunikat ustny: dr hab. inż. Tomasz Zięba „Właściwości skrobi ziemniaczanej poddanej hydrotermicznemu hartowaniu oraz kationizacji”
1030 komunikat ustny: dr hab. inż. Joanna Miedzianka „Właściwości inhibitorowe, antyoksydacyjne i antydrobnoustrojowe kiełków ziemniaków odmian o różnej barwie miąższu oraz charakterystyka ich składu chemicznego”
1045 – 1115 przerwa kawowa
sesja IV nt.: Czynniki determinujące jakość technologiczną i konsumpcyjną bulw ziemniaka
1115 referat: prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita „Ziemniak – surowiec przyszłości”
1135 referat: dr inż. Marzena Styczyńska „Ziemniak na talerzu – między tradycją, zdrowiem a nowoczesnością”
1155 komunikat ustny: dr inż. Tomasz Erlichowski „Wysoka jakość sadzeniaków podstawą wysokiej jakości bulw jako produkt finalny dla przetwórstwa spożywczego”
1210 komunikat ustny: dr inż. Cezary Trawczyński „Wpływ zmienności genotypowo-środowiskowej na plon i cechy jakości bulw ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym”
1225 komunikat ustny: dr Milena Pietraszko „Zmienność genotypowo-środowiskowa a przechowalność bulw ziemniaka w ekologicznym systemie uprawy”
1240 – 1300 przerwa, głosowanie – wybór nagrody publiczności
1300 forum dyskusyjne, podsumowanie obrad oraz sesji plakatowej, ogłoszenie wyróżnionych komunikatów
1340 zamknięcie konferencji
1345 – 1445 lunch
Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość niewielkich zmian w programie Konferencji.