XI Konferencja Naukowa

„Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”

Mijają 24 lata od pierwszej Konferencji, która zapoczątkowała w 2000 roku cykl regularnych spotkań specjalistów branży ziemniaczanej, zarówno naukowców jak i praktyków, w szerokim aspekcie działań „od pola do stołu”. W tym czasie nastąpił w Polsce intensywny rozwój branży w takich kierunkach, jak na przykład hodowla nowych odmian ziemniaka, zwiększenie asortymentu i atrakcyjności konsumenckiej przetworów z ziemniaka, poprawa ich wartości odżywczej i dietetycznej.

Obecna edycja naszej Konferencji, pozwoli na przekazanie informacji na temat aktualnie prowadzonych badań oraz ich efektów mających znaczenie zarówno w rozwoju nauki, jak i wykorzystania w praktyce rolniczej i przetwórczej. Spotkamy się tym razem we Wrocławiu, łącząc korzyści i satysfakcję z udziału w Konferencji jak i atrakcyjności turystycznej miasta.

Problematyka XI Konferencji

Planowana Konferencja będzie obejmowała aktualne i rozwijane kierunki badań oraz stopień wykorzystania ich efektów w praktyce rolniczej, przemysłowej i żywieniowej. Najnowsze prace i badania zostaną omówione w czterech blokach tematycznych.

  1. Czynniki uprawowe i ochronne w produkcji ziemniaków.
  2. Aspekty odmianowe i ich znaczenie w produkcji ziemniaków oraz przetworów ziemniaczanych.
  3. Czynniki determinujące jakość technologiczną i konsumpcyjną bulw ziemniaka.
  4. Praktyka przemysłowa oraz spożywcze i niespożywcze kierunki stosowania skrobi ziemniaczanej.